Reklama
  • Wtorek, 15 marca (11:05)

    Na co pomogą probiotyki

Jak wynika z najnowszych badań, bakterie probiotyczne wpływają nie tylko na trawienie. Chronią przed cukrzycą, alergią i depresją.

Reklama

Zanim jednak zaczniesz się nimi „leczyć”, sprawdź, które szczepy bakterii są dla Ciebie najbardziej odpowiednie.

1. Kiedy cierpisz na dolegliwości trawienne

Gdy chorują jelita, pierwszym krokiem do wyleczenia, prócz modyfikacji diety, jest przywrócenie równowagi flory bakteryjnej.

Na jelito drażliwe (IBS) pomoże Lactobacillus plantarum (np. w preparacie Sanprobi IBS) oraz Lactobacillus acidophilus SCD 2012, SCD 2014 (Duo-Lactil).

Gojenie się wrzodów żołądka lub dwunastnicy przyspieszy probiotyk ze szczepami Lactobacillus casei DN-114 001(4lacti). Biegunkę zaś najskuteczniej hamują Saccharomyces boulardii (Enterol 250, Diarino, Diario di Erol) i Lactobacillus rhamnosus (Bactilac, Lactiflor 4,0).

2. Szansa dla osób z nietolerancją laktozy

Pałeczki kwasu mlekowego rozkładają ten cukier mleczny. Bakterie te produkują bowiem laktazę – enzym konieczny do strawienia laktozy (gdy w układzie pokarmowym go brakuje, pojawiają się wzdęcia i gazy).

By lepiej trawić laktozę, stosuj szczepy bakterii Lactobacillus acidophilus (np. 4lacti, LaciflorStrong, Bactilac NF, Sanprobi SuperFormula).

3. Sprawny układ immunologiczny

Odporność w 70% zależy od dobrej pracy jelit. Bakterie probiotyczne uczestniczą bowiem w produkcji limfocytów T zwalczających wszelkie patogeny (również komórki rakowe). Eksperci zalecają stosowanie preparatów na bazie szczepów Lactobacillus acidophilus  (Dicoflor, Interbiotyk C, Compliflora).

4. Bakterie kontra depresja

Badacze dowiedli, że flora bakteryjna jelit, m.in. Lactobacillus rhamnosus (Bactilac, Asecurin) wytwarza serotoninę, dopaminę oraz kwas gamma-aminomasłowy (GABA). To niezwykle ważne substancje regulujące nastrój. Profesor Lyte z Uniwersytetu w Teksasie odkrył, że zaburzenia składu flory bakteryjnej mają bezpośredni związek z częstością występowania depresji.

5. Nadzieja dla cukrzyków

Naukowcy z Cornell University w USA odkryli, że bakterie jelitowe Lactobacillus (Probiotyk, Latopic, Trilac 20) pobudzają wydzielanie insuliny – to właśnie za ich sprawą komórki jelitowe przekształcają się w komórki zdolne do produkcji insuliny.

Dzięki temu mogą zapobiegać rozwojowi cukrzycy u osób z podwyższonym poziomem cukru.

6. Zapobiegnij alergii

Na łamach pisma medycznego „Lancet” opublikowano wyniki badań fińskich naukowców, którzy udowodnili, że podawanie probiotyków kobietom w 3. trymestrze ciąży i maluchom zmniejsza u nich ryzyko alergii. Efekt ochronny trwa aż do 4. roku życia!

Szczep Lactobactillus rhamnosus obniża ryzyko atopowego zapalenia skóry o 40%, zaś Lactobacillus casei chroni dzieci przed uczuleniem na pyłki traw. Jeśli jednak już jesteś alergikiem, stosuj probiotyki ostrożnie.

Dr Julian Kamiński, internista

Za najbardziej skuteczne i bezpieczne probiotyki uznaje się te zawierające szczep Lactobacillus GG.

Przy problemach jelitowych warto najpierw wykonać badanie mikrobiologiczne kału. Probiotyki bierz pod kontrolą lekarza (zwłaszcza jeśli jesteś podatna na alergię). Stosowane długo lub w zbyt dużej dawce mogą wywołać reakcję alergiczną, np. wysypkę.

Probiotyki zmniejszają ilość rakotwórczych substancji w jelitach. Zażywaj je więc profilaktycznie, jeśli w Twojej rodzinie były przypadki zachorowań na raka jelita grubego. Zalecane są też w schorzeniach zapalnych jelit.

Bakterie ze słoika

Kiszonki – kiszona kapusta, buraczki i ogórki. Pod wpływem bakterii kwasu mlekowego Lactobacillus plantarum warzywa fermentują. Kiszone są lepiej przyswajane i mają więcej witamin.

Jogurty, kefiry i maślanki w 1 gramie powinny zawierać minimum 10 mln jednostek bakterii Bifidobacterium lub 100 mln bakterii Lactobacillus (czytaj etykiety i sprawdzaj).

Kwas chlebowy – ten tradycyjny produkuje się na drożdżach i bakteriach kwasu mlekowego.

Sery podpuszczkowe – pamiętaj, że nie mogą być pasteryzowane – pasteryzacja, czyli podgrzewanie, zabija bakterie.

Oliwki w zalewie – zalewa ta to najczęściej roztwór dobroczynnego dla nas kwasu mlekowego.

Na żywo

Zobacz również

  • Imbir to bez wątpienia jeden z najskuteczniejszych środków zmniejszających skłonność do wymiotów i łagodzących nudności u osób cierpiących na kinetozę, czyli chorobę lokomocyjną. Schorzenie to... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.